lördag 17 april 2010

Bula everybody

Här kommer en hälsning från soliga Fiji. Länge sen sist, men vi har varit ute i obygden utan uppkoppling. Här kommer därför ett låångt inlägg för att uppdatera er om hur vi haft det :).

Panic Paradise
Vår andra natt ute på Yasawa Islands blev en natt som vi aldrig kommer att glömma. Vi låg och sov i vår bungalow. Jag hade öronproppar i öronen för att stänga ute ljudet av ett djur som skrapade uppe i taket. Men mitt i natten vaknade jag till av ett annat ljud. Det lät som om det var något inne i vår bungalow. Tog snabbt ut öronpropparna och puttade på Johan, sen skrek jag. Det var någon precis bredvid mig. På andra sidan myggnätet stod en människa.

Det går inte att beskriva hur rädda vi blev. Vi flög upp och satte oss med ryggen mot väggen och bara skrek. Skrek som vi aldrig någonsin har skrikit tidigare. Det var kolsvart i stugan så vi kunde inte se vem det var, vi bara anade konturerna av en människa. Och vi kunde inte tända lampan för på nätterna stängs elgeneratorn av.

Mamma, vet att du har hjärtat i halsgropen just nu. Men det var ingen fara. Det visade sig vara en full turist som gått in i vår stuga i tron att det var hans egen. Johan fick ut honom efter ett par sekunders panik....

Trots att vi i efterhand visste att det inte var någon fara så blev vi rejält omskakade av det inträffade och lite lätt paranoida och mörkrädda. Hjärnan har en förmåga att fylla i det som INTE inträffade och sätta griller i huvudet på en. Så vi hade lite svårt att sova de följande nätterna ute på de mörka öarna. Men vi är återhämtade nu. Och vi lärde oss att aldrig glömma att låsa om oss - och även hur våra primalskrik låter...

Perfect Paradise
Denna händelse till trots - det var fantastiskt att se och uppleva Yasawa Islands. Det var precis så turkosblått vatten som vi hade hoppats på. Och stränderna är precis sådär härligt vita som man ser i broschyrerna. (Filmen "Den blå lagunen" spelades in i närheten av den första ön vi bodde på.)

Båda "hotellen" som vi bott på drivs av Fijianer som har tagit väldigt väl hand om oss. Vi har ätit god inhemsk mat, fått lyssna till fantastisk sång och musik och varit med om en traditionell cava ceremoni. Bland annat.

Musik verkar var en väldigt viktig del av livet här på Fiji. Alla spelar och sjunger. När vi anlände till öarna sjöng de en välkomtsång för oss, och när vi åkte därifrån sjöng de en avskedssång. På det ena hotellet var Johan och jag själva en dag och då spelade och sjöng tre män för oss när vi åt lunch. Nice!

Pacific Paradise
Vi har fått uppleva fantastisk snorkling ute i Yasawas. Åkte ut till ett korallrev häromdagen och vattnet var kristallklart och färgerna var fantasiska. Där korallerna slutade och det stupade rakt ner till botten kunde vi se hela vägen ner. Säkert 15 meter djupt. Vi såg Nemo-fiskarna i sin anenema och koraller i alla möjliga vackra färger.

Efter snorklingen åkte vi vidare till en "rock-pool" där vi hoppade i för att mata hajar. Efter en stund fick de korn på att vi var där med mat åt dem och kom insimmande i "poolen". De var white-tipped reefsharks. Samma typer av hajar som vi såg i Australien, och helt ofarliga. Johan rörde vi en av dem. Men jag var nöjd med att beskåda dem på avstånd. Ofarliga eller inte... de är ju ändå hajar!!

Posh Paradise
I förrgår lämnade vi öarna och begav oss tillbaka till civilationen på Denarau Island, där alla lyxhotell ligger. Ute på öarna var boendet rätt spartanskt så vi längtade efter lite flärd! Så vi bor nu på Sofitel Resort & Spa. De serverar champagne till frukost... That says it all! Som ni förstår är det tjusigt värre. Vi njuter för fulla muggar!! Känner att detta är mer vår stil än håliga beach bungalows där kackerlackor, spindlar och ödlor promenerar in och ut som de behagar ;).

I eftermiddag flyger vi till Auckland, sover där en natt, och sen väntar nästa paradis - Cooköarna!

Hoppas allt är bra där hemma! Såg på nyheterna att det varit vulkanutbrott på Island och att det var flygkaos. Inget som drabbat er hoppas vi.

Tjing!






3 kommentarer:

Malin sa...

My god i dubbel bemärkelse - först galen turist, kan inte bara tänka mig hur den upplevelsen var...scary värre..brr..skönt att ni är välbehållna - och WOW vilka bilder och WOW vad det ser nice ut. Blir lite lätt avis här hemma i norr. Solen lyser med sin frånvaro och vi konstaterade i veckan att vi gick miste om ett gäng pengar från postkodmiljonären för att det där kuvertet aldrig blev postat och nu har hela nättraby vunnit massa pengar..utom vi *snyft*. Men vi lever vidare på kärlek och spackelburkar så no worries...så med det sagt återgår jag till målarpenseln och kramar min man som precis vaknat från nattens jobbslit. Massa kramar till er från mig/Malin

Helena sa...

Ja , herregud vilka upplevelser-båda onda och goda!!Men ni glömmer nog aldrig mer att låsa iallafall..Väldigt skönt att allt gått bra!!

Här är det kallt vårväder idag.Vi har dock haft ett gäng på 9 st 7 och 8åringar på kalas!Full rulle i två timmar-det var alldeles lagom.Nu sitter Gustav och Robin och bygger LEGO och spelar tvspel samtidigt-dom verkar ha det rätt mysigt! Maja är i grannhuset..

Ha sdet riktigt bra!!Skönt att ni slipper flygkaoset som råder här hemma!

Kramar i massor från oss!!/Helena

Alex/Anton sa...

Hej! Vad härligt ni ser ut att ha det! Vi har just kommit till Fiji och solen ni verkar haft är spårlöst försvunnen och ersatt med regn! Hur gjorde ni för att locka fram den? :) Ha det jättebra på Cooköarna! /Alex & Anton.